Engelli Gençlerin İstihdamı Projesi kapsamında Macar Ekip ile Serebral Palsili Çocuklar Derneği'ni (SERÇEV) ziyaret ettik.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Anadolu Gençlik Federasyonu’nun düzenlediği,T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ve Sivil Toplum Diyaloğu ile “ Sivil Toplum Destek Parogramı-VI (CSD-VI)” kapsamında gerçekleştirilen “İŞ’TE GENÇLER” isimli projenin faaliyetlerin biri olan Teknik Ziyaret ve Çalıştay II gerçekleştirildi. Programa Macaristan COMPASS derneğinden; Eglyné Katona Andrea (President of the Compass Organization), Renáta Nyári (International Coordinator of Compass Organization), Karmen Ketszeri (Coordinator of Compass Organization) Bálint Horváth (Volunteer of Compass Organizaiton) ve Kyra Eglyné (Volunteer of Compass Organizaiton) katıldı. Anadolu Gençlik Federasyonu Heyetinden ise Mesut Karaağaç (Proje Koordinatörü), Bekir Dilmaç (Proje koordinatör yardımcısı), Sema Tiske (Mentör), Gizem Polat ( Mentör), Zeynep Nazlı Öztürk (Mentör), Yonca Ünlü ( Gönüllü) katıldı.
Teknik ziyaretin ilk gününde SERÇEV Engelsiz Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) ve Hurin Yavuzalp Özel Meslek Lisesi ziyaret edildi.
Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) proje koordinatörü Gülnihal Yolcu bizleri karşıladı. Konuşmaya kendini tanıtarak başlayan Eglyné Katona Andrea (President of the Compass Organization) derneğin genel görevi olarak gençlere yönelik fırsatlardan ve örgütün tüketici hakları programlarından bahsetti. Macaristan'da engellilerin mentörlüğünü yapabilmek için 9 yıllık deneyimin gerektiğini ve bu süre sonunda mentör olmak isteyen kişinin devletten sertifika alabildiğini söyledi. Daha sonra, derneklerinde gençlere yönelik ne gibi faaliyetlerde bulunduklarını, gençlere ne gibi imkanlar tanıdıklarını, sosyal becerilerini geliştirmeleri ve benlik algılarını yükselmek amacıyla nasıl etkinlikler düzenlediklerinden bahsetti.
SERÇEV proje koordinatörü Gülnihal Yolcu ise konuşmaya önce kendini sonra derneği tanıtararak başladı. SERÇEV 'in 2002 yılında serebral palsili çocuların aileleri tarafından kurulduğunu ve başka şubesi olmadığını söyledi. Serebral palsinin beyinin kas hareketlerini kontol eden kısmında bir hasarın meydana gelmesi sonucu oluştuğunu ifade etti. Bu sebeple serebral palsili çocukların yaşamları boyunca fizik tedaviye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Daha sonra porje uzmanı Oğuz Akköy “SERÇEV Academy” projesinden bahsetti. Proje kapsamında hem çocuklara, hem anne babalara hem de işverenlere eğitim verildiğini, işverenler için engelli işçi bulundurmanın faydalarının anlatıldığını aktardı. Ek olarak, öğrenciler için “CV Nasıl Yazılır” ve “Mülakat İpuçları” derslerinin verildiğini söyledi. Tüm eğitim süreci tamamlandıktan sonra yararlanıcıların bir kısmının şirketlerde staj yapma imkanı bulduğunu ve bir kısmının istihdam edildiğini ifade etti. Perşembe günü yapılacak Çalıştay II programında projenin tüm detaylarına değineceklerini söylediler.