Engelli Gençlerin İstihdamı Projesi kapsamında Macar Ekip ile SERÇEV Engelsiz Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret ettik.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Anadolu Gençlik Federasyonun düzenlediği,T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ve Sivil Toplum Diyaloğu ile “ Sivil Toplum Destek Parogramı-VI (CSD-VI)” kapsamında gerçekleştirilen “İŞ’TE GENÇLER” isimli projenin faaliyetlerin biri olan Teknik Ziyaret ve Çalıştayın ikincisi gerçekleştirildi. Programa Macaristan COMPASS derneğinden; Eglyné Katona Andrea (President of the Compass Organization), Renáta Nyári (International Coordinator of Compass Organization), Karmen Ketszeri (Coordinator of Compass Organization) Bálint Horváth (Volunteer of Compass Organizaiton) ve Kyra Eglyné (Volunteer of Compass Organizaiton) katıldı. Anadolu Gençlik Federasyonu Heyetinden ise Mesut Karaağaç (Proje Koordinatörü), Bekir Dilmaç ( Proje Koordinatör Yardımcısı), Sema Tiske (Mentör), Gizem Polat ( Mentör), Zeynep Nazlı Öztürk (Mentör), Yonca Ünlü ( Gönüllü) katıldı.
Teknik ziyaretin ilk gününde SERÇEV Engelsiz Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) ve Hurin Yavuzalp Özel Meslek Lisesi ziyaret edildi.
SERÇEV Engelsiz Mesleki Teknik Anadolu Lisesi müdür yardımcısı Ahmet Tacettin Evirgen ziyaret sırasında bizlere eşlik etti. Ziyaretimize ilk olarak hem engelli çocukların hem de herhangi bir engeli olmayan çocukların kullandığı spor salonuna giderek başladık. Daha sonra bilişim teknolojileri sınıfı öğretmeni İlhan Gürpınar öğrencilere verdikleri robotik kodlama ve sensör derslerinden bahsetti. Bunların yanında temel Microsoft Office Programları, ticaret, e-ticaret gibi daha kolay meslek edinebilmelerine olanak sağlayacakları eğitimleri verdiklerini de dile getirdi. Gezi sırasında Serebral Palsi Haftası olmasından ötürü okul koridorları engelli öğrencilerin çizimleri ve el işi ürünleri ile süslenmişti. Okuldaki öğrencilerin annelerinden oluşan iş eğitimi atölyesinde ise velilerin okul ve dernek adına üretim yaptığından bahsettiler. Atölye eğitmeni Burçin Aksoy; engelli öğrencilerin velilerinin çanta, oyuncak, oyuncak bebek vb. el işi ürünleri yaptığını ve bu ürünlerin satışından elde edilen gelirle okuldaki öğrencilere tekerlekli sandalye, skolyoz korsesi gibi ürünlerin alınarak, onlara teknik destek sağlandığını söyledi. Ayrıca bu sürecin anneler için bir istihdam olanağı yarattığını da ekledi. Ziyaretin sonlarına doğru radyo ve televizyon sınıfını ziyaret ettik. Ziyaret esnasında atölye şefi Huriye Tekdoğan bize rehberlik etti. Atölye hakkında bilgiler veren Tekdoğan, derslerin ilk olarak teorik verildiğini daha sonra pratiğe dökmek için stüdyoya geçtiklerini söyledi. Daha sonra engelli öğrencilerin çektikleri, kurguladığı ve montajladığı kısa fimlerden bazı kesitler gösterdiler. Son olarak ziyaret edilen fotoğraf atölyesinde ise hem engelli öğrencilerin hem de engeli olmayan öğrencilerin birlikte eğitim aldığını söylediler. 5 engelli 5 engelli olmayan öğrenciden oluşan bu sınıfta, edit ve fotoğraf stüdyosu olarak kullanılan iki sınıfın olduğunu ve bu sınıflarda teorik derslerden sonra uygulama derslerinin de verildiğini söylediler.