Engelli Gençlerin İstihdamı Projesi kapsamında Macar Ekibinde katılımları ile iki gün süren bir çalıştay gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Anadolu Gençlik Federasyonu’nun düzenlediği,T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ve Sivil Toplum Diyaloğu ile “ Sivil Toplum Destek Parogramı-VI (CSD-VI)” kapsamında gerçekleştirilen “İŞ’TE GENÇLER” isimli projenin faaliyetlerin biri olan Teknik Ziyaret ve Çalıştay II programı gerçekleştirildi.
Teknik ziyaretin ardından Ankara’da iki gün süren bir çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştaya; Macaristan COMPASS derneğinden; Eglyné Katona Andrea (President of the Compass Organization), Renáta Nyári (International Coordinator of Compass Organization), Karmen Ketszeri (Coordinator of Compass Organization) Bálint Horváth (Volunteer of Compass Organizaiton) ve Kyra Eglyné (Volunteer of Compass Organizaiton) katıldı. Proje ekibimizden; Mesut Karaağaç (Proje Koordinatörü), Bekir Dilmaç (Proje koordinatör yardımcısı), Hüsne Demirel (Akademisyen), Sema Tiske (Mentör), Gizem Polat (Mentör), Zeynep Nazlı Öztürk (Mentör) katıldı. Katılımcılar arasında, “İŞ’TE GENÇLER” projesi mentörleri için düzenlenen online “Engelli Farkındalığı Atölyesi ve Engellilerle İletişim” eğitimini veren aynı zamanda Engelsiz Kariyer’in kurucusu Mehmet Kızıltaş, SERÇEV Proje koordinatörü Gülnihal Yolcu ve Engelli Kamu Çalışanları Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Başkanı aynı zamanda Engelsiz Yaşam Federasyonu Genel Başkanı Bülent Kapu vardı.
Akar Otel’de gerçekleştirilen çalıştay, Anadolu Gençlik Federasyonu (ANGEF) Genel Başkanı ve Proje Koordinatörü Mesut Karaağaç' ın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasına ANGEF’i tanıtarak başlayan Karaağaç daha sonra İş’te Gençler projesinden ve projede gelinen noktayı anlatarak konuşmasını sonlandırdı. Yapılan diğer sunumlarda ise; engelli bireylerin yaşayışı, devlet ve sivil toplum kurumlarının engelli bireylere yönelik yapılan yardımlara ve bu yardımlara ihtiyaç sahiplerinin nasıl ulaşacağı, engelli bireylerin istihdam edilirken yaşadıkları zorluklar ve erişilebilirlik noktasında devletin eksik kaldığı konulardan bahsedildi.
Çalıştayın ikinci gününde Aşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi ve Çalışma Bakanlığı ziyaret edildi. Aşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi’nde sosyal hizmet uzmanı olarak yapan Nilay Hanım merkezde yapılan çalışmalarla ilgili olarak; eğitsel çalışmalarda öncelikle okul öncesi eğitimlerde engelli varsa engelli çocukların eğitimine özen gösterildiğini, istihdam arttırmaya yönelik ise, iş piyasasında hangi alanda eksik ve ihtiyaç görülüyorsa ve o engel grubunun ne yapabileceğine kanaat getirilebiliniyorsa ona göre eğitimler verildiğini ifade etti. Engelli bireylere psikoksosyal desteğin yanı sıra evde fizyoterapist desteği, hemşire desteği, hastaneye ulaşım hizmeti de sağlandığını söyledi.