Engelli Gençlerin İstihdamı Projesi kapsamında gerçekleştirilen basın konferansında proje koordinatörü ve Anadolu Gençlik Federasyonu Mesut Karaağaç bir basın bildirgesi yayınladı.
"Anadolu Gençlik Federasyonu, merkezine gençleri koyan, gençler tarafından yönetilen ve gençler üzerine çalışma yapan Ankara merkezli bir gençlik federasyonudur. Federasyonumuzun temel hedefi; yarının yetişkinleri gençlerin kamusal yaşamın çeşitli alanlarına aktif katılımını sağlamak, aktif vatandaşlık bilincini ve demokratik vatandaşlığı teşvik etmek için gençlerin ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve liderlik tutumunu geliştirmektir. Kurulduğumuz günden bu yana yapılan çalışmalar ile gençlerin kapasite gelişimlerini sağlamayı kendine şiar edinen kuruluşumuz, bir gençlik hareketi olma özelliği sebebiyle içinde genç olan çeşitli faaliyet alanlarında çalışmalar göstermektedir. Bu faaliyetlerden biri de şu an toplanmamıza vesile olan, engelli gençlerin istihdamını arttırmayı hedeflediğimiz, İş’te Gençler projemizdir.
Engellilik olgusu doğuştan sahip olabileceğimiz gibi yaşantımızın herhangi bir döneminde de karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Engelli bir birey olmanın elbette türlü zorlukları bulunabilir ancak en büyük sorun, yaşadıkları toplumda seslerini duyuramamak, onların önündeki engelleri kaldırmamak, onlara engel olmaktır. Yaşamda en değerli gördüğüm felsefelerden biri, tüm insanların barış ve birlik içerisinde, saygı çerçevesi içinde yaşamalarıdır. Dolayısıyla bu durumda bizlerin kuracağı empati; akıllarımızdaki engeli kaldıracak, tüm engelli bireylerle bütünleşmemizi sağlayacak, karşılıklı sevgiyi ve bağı kuvvetlendirecek, toplumu güçlendirecektir. Engelli bireylerin yaşadığı sorunları paylaşmak, destek olmak, omuz vermek insan olmanın da sorumluluklarından biri olarak görülmeli kanaatindeyim. Toplumdan dışlanmalarına müsaade edilmemeli, aksine sosyal hayatın içinde mümkün olduğunca çok yer almalarına fırsat tanınmalıdır.
Engelli gençlerin nitelikli eğitim alamamaları, engellerinin olmasından kaynaklı dışlanmalara ve ön yargılara maruz kalmaları, erişilebilirlik noktasında kısıtlı imkanlara sahip olmaları nedeniyle istihdam edilme konusunda problemler yaşadıklarının farkındayız. Bu noktada gerçekleştirmekte olduğumuz İş'te Gençler projesinin temel hedefinin, toplumumuzdaki bu sorun üzerinden şekillenmesinin önemli olacağını düşündük ve projenin temel hedeflerinden birinin engelli gençlerin istihdam edilebilirliğini arttırmak olarak belirledik. Projedeki bir diğer hedefimiz ise Türkiye'nin Sivil Toplum Diyaloğu yoluyla AB' ya katılım sürecini desteklemek. Bu süreçte 15-29 yaş aralığına sahip engelli gençlerin Türkiye ve Avrupa Birliği’nde istihdam edilebilmeleri için hangi yetkinlik ve becerilere sahip olduğunu ve bunların nasıl geliştirileceğini belirlemeye çalıştık. Bunu yaparken genç engelli bireylere rehberlik hizmeti verdik. Bu hizmet stratejik bir yaklaşım çerçevesinde kariyer rehberliği şeklinde gerçekleşti. Proje kapsamında 4 mentör ve akademisyenler tarafından geliştirilen kaynaklar ışığında, projede belirlenen çok daha fazla genç engelli bireye ulaşarak onlara mentörlük hizmeti verdik. Engelli gençlerin günlük yaşamda edindiği deneyimleri ve tecrübelerini paylaşabilecekleri bir çevrimiçi forum ve kendilerini ilgilendiren içeriklerin paylaşıldığı kaynak merkezi oluşturduk. Bunula birlikte engelli gençler için bilgi alışverişi, deneyimler için bir çevrimiçi forum ve kaynak merkezi olma yolunda ilerlerken daima erişebilirliği ön planda tuttuk. Buna ek olarak, engelli gençlerin istihdamına ilişkin iyi uygulama ve tecrübe paylaşımını sağlamak için teknik ve çalışma ziyaretleri Macaristan ve Türkiye arasında karşılıklı olarak gerçekleştirdik.
Son olarak sözlerime şöyle devam etmek iştiyorum; Engelli olmak kişinin tercihi değildir, bu sebeple birer engelli adayı olduğumuzu hatırlayarak engelli bireylere karşı her zaman düşünceli ve duyarlı olmalıyız. Onlar, bizlerin bir parçasıdır. Engellilerin sorunu, hepimizin sorunudur. Onların mutluluğu, bizim mutluluğumuz, insanlığın mutluluğudur."